22. avg. 2014

PRE-VEČNOST (roman v nadaljevanjih)***
Tisti dan se je telefon oglasil štirikrat. Najprej je navsezgodaj poklicala znanka iz ene od človekoljubnih organizacij in mi vprašala, ali bi organizirala kreativno delavnico za revne otroke iz držav EU.
“Tebe kot rasno razgledano najprej vprašam,” je poudarila, “sicer plačilo ni nevemkaj, le potni stroški, a dobrodelnost se ne sme obtežiti z denarjem.”
“Niti imeti meja,” sem zamrmrala slušalki in dvignila obrv. Seveda sem pristala, rada delam z otroki, a tudi če ne bi, bolje karkoli in kadarkoli kot nikoli. In jasno da sem bila za, saj sem socialka, ti pa moramo živeti zapovedano, nikakor drugače, kot le požrtvovalno, zato vsem pomagam, starejšim čez cesto, otrokom zbirati star papir, če imam kakšen sekač pri roki, posekam tudi razraščeno travo na bregovih Ljubljanice, recikliram smeti, tudi za drugimi, če je potrebno, in podobno. Zato praktično zastonj pišem za nekaj časopisov, kajti talent in humanost stopata roka v roki, treba ju je trositi naokoli, ju dati ljudem, saj se ne hranita s kruhom, ampak z dobroto in navdihom. A dejstvo je, da na krilih navdiha ne leti več nihče. Leti le iz službe  
“Ampak moram ti povedati, da tisto, kar so takrat označili kot rasizem med otroci v moji skupini, to ni bil. Res je bil kriv tisti črnec. Dokazano.” Obremenjenost s tem primerom in konotacija v njenem glasu pa je pripeljala v dinamičen konec najine konverzacije. Delo sem sprejela in se na hitro, kar dvakrat zahvalila. Pogovor pa sem zaključila razočarana nad populacijo, zaposleno v humanitarnih ustanovah.  
Drugi je klical urednik manjše založbe, ki sem jim poslala rokopis romana, češ da mi ga bodo z veseljem objavili, ker je fajn, ampa dvotretjinski delež bom morala prispevati sama. Zaigrala sem veselje, celo navdušenje in obljubila, da bom po, gotovo le krajšem premisleku, poklicala nazaj. Čeprav ga nisem rabila. Niti za sekundo nisem bila v dilemi, da me čaka trnova pot glede objave tega romana.
“Zelo hinavsko, da tako zavajaš ljudi,” je komentirala moja vest, jaz pa sem ji zabrusila nazaj: “Nič bolj od njegove spodbudne novice.”       
Če je bil prvi klic zame nekako običajen, drugi pa je vzbujal malodušje, je bil tretji klic pretresljiv. Mlajši sin Blaž mi je sporočil, da se je Roman hudo ponesrečil, na avtocesti, ko je drvel (kako običajno zanj) reševati kobilo z dilatacijo želodca. Blaž je ima ustvarjalno osebnost, to izjemnost ps skriva za dostojanstveno držo, vedno kaže trdnost in pokončnost. Toda takrat je bil njegov glas drugačen, izzvenel je kot varljiva oblika, kot zadržan klic pomladi in name deloval kot pogled na bodice vrtnic, kot cikcak konica za šivanje okrasnih obrob. Dobro vem, da je tudi on pobit. Skušam si pridati moči, ne dovolim si drhtenja in dvoma v izgovorjenem, ki zato izzveni huje, kot glas, hranjen z lastno krvjo, da učinkuje kot strup v požarnih zidovih. Čutim strašno notranjo zgodbo. Zgodbo kratkega diha.
“To ni primerna novica, srček,” se slišim, “vendar je Roman, tvoj oče, znal vedno zdesetkati vse enote …  zmeraj in brez težav, tudi tokrat jih bo, brez skrbi ...”  A žalost presega smisel izgovorjenost besed.   
Potem nekaj časa v slušalko molčiva …
Urban že ve, je rekel Blaž, dogovorila sta se, da se dobimo v bolnišnici. Čez eno uro. To je v redu, dobro je, da ne takoj. Pustimo si prostor. Odtehtajmo vso težo prve bolečine. Vsak zase.
Zdaj ga operirajo, čez nekaj ur bo jasno kako in kaj.

Ni komentarjev:

Objavite komentar