7. mar. 2014

PRE-VEČNOST - roman v nadaljevanjih




***
 Zdaj, ko sem že uradno brez službe in večino časa preživljam doma imava z vestjo strogo določen urnik dejavnosti in opravkov, ki so za naju neizogibni, nujni ali potrebni. V tem vrstnem redu. Danes denimo, imava dan za modrovanje. Redkokdaj se ujemava v stališčih, a glede filozofije sva si dokaj enotni, saj se na tem področju na nobeni vitalni točki ne ogrožava. Niti ne dotikava. Kar se sicer ne zgodi pogosto. Saj sva večinoma tesno povezani, sva nekakšen siamski duo, nasprotnih, a v ozadju združljivih in združenih pogledov. Kot na primer nedavno, ko sva imeli dan zaprtih vrat, no, takrat sva se zelo dotaknili ena druge. Pridrveli sva iz Zavoda za zaposlovanje, nerazpoloženi in nataknjeni in ravno takrat se zatakne ključavnica, ki se je sicer že nekaj časa zatikala. Kratko malo sva ostali pred lastnimi vratii, medtem ko sva čakali na mojstra pa je padlo nekaj krepkih iz obeh strani; vest meni, češ, da mi že tri tedne govori, da je treba ključavnico popravit, jaz pa, da kaj je njo to briga, saj ne bo ona plačala računa za popravilo. In tako naprej v tej smeri. Človek bi sklepal, da bi za naju bilo najboljša rešitev nenehno filozofiranje, saj bi tako uspešno ohranjali homeostazo najine ljubezni. Vprašanje pa je, ali si to sploh želiva? (Ali si to sploh kdo želi …) Saj bi tako lahko ogrozili lastni integriteti, kar bi predstavljalo, posebno za vest velik problem, saj je njena vitalna vloga ravno kritičnost – do vsega, vseh, po potrebi pa tudi do sebe.
V kratkem, bližnji prihodnosti naju čaka kar nekaj pomembnih dogodkov, ampak moja vest tega še ne ve, tudi sama jih le slutim, na dobro znan nenavaden, skrivnosten način. Po tem načinu sklepam, da bo šlo za nekaj posebnega, morda usodnega. Toda, kdaj pa ni? Usodno je vse. Tudi ta dan, ki sva ga zavestno, po lastni volji izbrali za lenarjenje, dan, ki ga večina človeštva prepozna po famoznem vzdevku nabiranje moči.
Torej, sončiva se v brezdelju in filozofirava. Vest konkretizira, jaz pa bolj, tako kot je to danes v navadi, teoretiziram, saj v resnici nimava namena kaj spreminjati, ker veva, da kaj dosti ne moreva. Kar pa ne pomeni, da nimava kaj povedati.
Vest: Meni se čedalje bolj dozdeva, da smo sebi pravzaprav edini sodni dan. In to takrat, ko se nam zdi, da smo se naučili vse o strahovih, ko se več ne moremo bati, se pravi, ne zares, ne tako, da sonce ne bi predrlo globlje. Pa vendar se nehote, po tihem sprašujemo, ali bo tam morda tudi smrt ... Smrt tam nedvomno bo, nenehno je, dosledna in čista, vsrkavajoča življenje, dan za dnem, neomajno se bližajoča srečanju z nami. Tako je, ker se svojega prvega dne naselimo v njen skrivnostni svet. Žive pa nas, kot cinična podpora ohranja primarni strah pred njo samo. Njemu, strahu se vseskozi izmikamo in umikamo, pred njim bežimo, čeprav postaja vse težje, saj je pot vseskozi daljša. Vendar vztrajamo, kajti drugega nam ne preostane, čeprav v nas zaradi bega boleče klijejo občutki krivde, ker beg ni ne čislan in ne časten. Toda biti reva ni ravno lahka stvar. Kajti reve so lahko samo hrabri med nami, saj le strahopetci vedo, kakšno ceno plačajo za svojo ne-pogumnost. Vem, ravno vest tega ne bi smela reči, a ker je naloga vesti, da se opira na občutke krivde, je razumljivo, da globoko čutim in doživljam ta navidezni paradoks.
Jaz (se ne strinjam popolnoma) Osebno smrt smatram za končno dejstvo, ki se bo zgodilo, ko bom nanj pripravljena. Vedno je tako. Splošno pa v večji meri delujem odločno, v smeri tistega, kar sem si v življenju določila za tehtno, smatram, da po lastni volji – ne vesti, čeprav me ob tem spreletava slutnja, bolje rečeno vprašanje, ali sem pravi smisel eksistence morda že našla … saj smisel nima ostrih robov in je določen le z vsakim trenutkom, ki sproti mineva. Zato je prostemu očesu neprepoznatljiv.
Torej, ker je smisel izmuzljiv, v glavnem (in medtem) uživamo v mogočnih difuznih žarkih, ki nam jih tehnologija (v izobilju) omogoča. Žarkov je vse več in so vse daljši, takšni, da kmalu rabijo ves prostor, ker postanejo monumentalna projekcija na platnu, le da je to v glavi. Ali na monitorju. Vseeno. Važno je, da se zdi, da z virtualnostjo strah pred smrtjo premagujemo z veliko virtualno močjo. Toda, če med predstavo utegnemo biti dovolj pozorni, takrat, ko znamo ali zmoremo prisluhniti, ko dopustimo, da nekdo, četudi le za hip pogleda v naša umetelno velika srca, ta varljivi sijaj, ta lažna moč pojenja. Zato, ker se stvarnosti in njene bližine bojimo, je nočemo ali je ne znamo več prepoznati. Zakaj bi se torej razkazovali, se vprašamo. Ker je moč lažna? Ker laž ni resnična? Ker je laž treba ignorirati. Morda vse to. A laž je dejstvo. Resnično dejstvo, da nas obdaja navidezno, ki celo diha, nas opazuje, ki se plazi in preži na nas, ki nas spremlja na vsakem koraku. Seveda vemo, da telesne nevarnosti ni – saj je le navidezno, na zaslonu, a se motimo. Kajti navidezni svet izhaja in deluje iz nas samih. In se pne dlje, vztrajno in zanesljivo se preriva v ospredje in preplavlja naše življenje. Zdaj, ko sem na to bolj pozorna, opažam, da zaradi te difuzne svetlobe sončna jutra obstajajo večinoma zunaj, jaz pa si ob tem oddahnem, saj spoznam, da življenje vendar obstaja tudi notri, življenje, ki lahko spi in ki je lahko budno. V nekakšnem ravnovesju, saj eksistenčni mir ni poceni.
Torej, ko z življenjem spiva, večinoma sanjava o tem, kako je, ko bediva. Ko se zbudiva, nama ni treba ničesar početi, ne v smeri osmišljanja, ne v smeri iskanja, saj so vedno na voljo, ponujene ali narekovane novosti, ki so še bolj cenene, če snov iz katere so, ne obstaja. Ampak se sveti, četudi le na zaslonu. Čudež potem. Ki osvetli moment spoznanja, in ki nas navidezno reši straha pred umiranjem.
V takšnih trenutkih se strah malce skrči od začudenja, glej, no, nova ikona z inovacijami, spet nov patent za kremiranje, dvakrat hitrejši od prejšnjega, s kar nekaj dodatnih funkcij … kaj piše? … v hipu … ne, najprej, v bilisekundi skuri dlake, lase, potem direkt na … fijuuuu! Interesantno … heh! …  in glej, no, kup novih gumbkov … z vsako posodobitvijo so vidno manjši (s funkcijo učinka presenečenja), torej hitrejši, bliže postelji, … montaža možna kar nanjo – po želji … hm, zelo zanimivo, in učinkovito, vsa čast, treba ga bo preizkusit … ta nov patent. Čimprej. Najbolje kar takoj … No, tako pa se spet ne mudi, se namuzne strah. Kje pa so ostali, se sprašuje … naj ga drugi … preskušajo, mogoče so bolj radovedni …  Radovedni in pogumni … gotovo so ...
Glede strahu sva si z vestjo sčasoma postali enotni, najbrž zato, ker se obe bojiva.
Ta strah. In to vznemirljivo izmikanje! Ta absurd, ki povzroča kaos na planetu, se ujeziva, pa tako lepo in srečno navidezno živimo. Komu kaj hočemo. Nobenemu nič. Smrti še najmanj. Saj smo tako virtualni, da praktično ne obstajamo. Ampak smrt strah gotovo trosi zaradi lastne klasifikacije: kdo zdrži manj! In potem najbrž s koso riše skrivnostne kroge, v katere zapisuje statistiko, ki jo niti sama ne razume, človeštvo pa še manj, da si še trikrat bolj prizadeva k napredku, če naj bo kroge kdaj in nekako razvozlalo. Morda pa tudi dognalo kakšno ukano glede smrti … denimo, našlo kakšno njeno šibko točko in povzročilo kratki stik … To bi bilo prima. Človeštvo namreč verjame, pravzaprav je prepričano, da je le napredek tisti, ki bo rešil vsako uganko, če ta le obstaja. Že ličinko uganke bo strl (ali jo spremenil vsaj v nevidno in neslišno), saj je državoslovno dokazano, da je s tehnološkim razvojem in z napredkom sploh - vse lažje. In manj moteče. Kot razprostirajoči se, razblinjeni dvom. O tem sploh ni dvoma …

Ni komentarjev:

Objavite komentar