16. sep. 2015

NIHČE NI VIŠJE ALI NIŽJE, VSI SMO NATANKO TU













Delo, 11.09.2015

 Zuanno G. Kraskovo je intervjujvala Mojca Zabukovec

-Nastanjenim v ljubljanskem azilnem domu nudiš psihoterapijo v okviru projekta Omega. Za kakšen projekt gre?

 Projekt Omega je nastal v okviru EU projektov, ki  so osredotočeni na ranljive skupine.  Poleg Slovenije v projektu sodelujejo še Avstrija, Nemčija, Romunija in Hrvaška, vsaka država pa je fokusirana na določeno marginalno skupino in konkretno pomoč, konkretno Omega projekt, ki v Sloveniji poteka prek slovenske  filantropij zajema pomoč azilantom, žrtvam vojnega nasilja, ki so v R Sloveniji zaprosili za azil. Nosilka projekta je avstrijska organizacija, projekt pa  je naravnan holistično, tako je v pomoč zajeto zdravstvena oskrba,  psihosocialna pomoč, administracija in psihoterapija. Osebno zelo podpiram ta projekt, kajti glede na dejstvo, da živimo v času, ki je morda, gledano iz vidika celotne  zgodovine človeštva, zdaj najbolj prepojen z vojnimi žarišči, je in bo tovrstnih žrtev čedalje več,  katastrofalnem stanju ubežnikov iz vojnih območij, emigrantov in beguncev pa imamo možnost spremljati  dnevno. Novico  o enormnem številu beguncev, o nečloveškem ravnanju z njimi, o njihovi vztrajnosti, lahko jo imenujemo tudi kot  trdoživo odločnost,  mediji uvrščajo v top teme, novice dneva, ob tem pa se poraja vprašanje, ali s tem želijo zganiti javnost, ali gre zgolj za ekskluzivne novice. Te pa vemo, kakšne so, njihova topika  ima vedno priokus  zastraševanja  javnosti.  Torej naša realnost ne bi mogla biti bolj optimalna za takšne projekte kot je Omega.


-Je psihoterapija omogočena vsem? Koliko jih prihaja in kako poteka?

Vsem, ki se zanjo odločijo, kajti v azilnih domovih je pestro kulturno okolje; tja se zatekajo ljudje iz različnih držav, različnih kontinetnov, torej različnih ideoloških pogledov, religij, stališč. Večinoma se za psihoterapijo odločijo predstavniki mlajše in srednje generacije, ki so imeli, in, kar je najbolj pomembno,  imajo še vizijo o boljšem svetu, bolj spodobnem  življenju,  in ne glede na represijo, ki se jim je dogajala v matični državi in se jim še dogaja v blaginji polnem zahodnem svetu, upajo na močnejšo notranjo naravnanost, ki posledično producira dobre odločitve in ohranja duševno stanje zdravo. No, psihoterapija  je za takšne uporabnike zelo učinkovita metoda in odlična izbira pomoči.  


-Kaj ugotavljaš skozi zdravljenje oziroma kaj opažaš?

Pri uporabnikih, ki poznajo psihoterapijo kot metodo zdravljenja duševnosti, je  dokaj hitro moč zaznati, da se njihova potrtost, tesnoba bojazen itn. Umika bolj optimističnemu razmišljanju, kajti um deluje linearno in ponavljajoče se avtomatske negativne misli in bazični vzorci, ki so posledica napačnih razmišljanj in ki povzročajo čustveno nelagodje, torej ti vzorci, ki so pridobljeni,  naučeni že v otroštvu ali  mladosti, posameznikom, ki so bili vpeti v vojna grozodejstva, ne dovolijo tega pozabiti. S psihoterapevtsko obravnavo pa skupaj prepoznavamo in modificiramo škodljive misli, iščemo nove, zdrave in sveže rešitve težav in duševnih stisk. Tako da, ja, sem mnenja, sodeč po rezultatih lastne prakse, je za zdravljenje travm, frustracij, fobij ipd. psihoterapija odlična rešitev. Zlasti iz vidika duševne sproščenosti, kar jim da možnost istovetenja z drugimi ljudmi, državljani, saj  nihče ni višje in nihče ni nižje – vsi smo natanko tu.


-Praviš, da je kreacija (skozi kreativno terapijo) tudi močno čustvo, ki razbija zidove. Kako na ljudi, ki so nastanjeni v azilnem domu, vpliva dejstvo, da so omejeni v gibanju, da so pravzaprav zaprti?

Ja, poleg psihoterapije izvajam tudi kreativno terapijo, ki je po mojem mnenju dodana vrednost projektu; uporabnikom omogoča pozdvigniti se na višjo raven, začutiti svojo človečnost – in se v tem stanju počiti odlično. Večina mojih klientov je kreativnih  in ustvarjalnih ljudi, nekateri so že sodelovali v različnih ustvarjalnih projektih s slovenskimi umetniki na več področjih, in ta skupina uporabnikov zares doživlja svojo nadarjenost kot poslanstvo, smisel življenja, zlato nit , in navsezadnje kot komunikacijo z družbo,  – kar ustvarjanje pravzaprav je,  ne glede na položaj, v katerem ustvarjalec trenutno je. Ko se po terapiji vrnejo v azilni dom, ustvarjajo naprej – ali ni to najlepši feedback, ki ga terapevt lahko dobi?

-Glede na to, da morajo pri urejevanju papirjev dati skozi kar nekaj intervjujev, me zanima, kako gledajo na psihoterapevtski intervju?

V glavnem so to posamezniki, ki psihoterapijo tretirajo kot nekaj dobrega, ne nevarnega, obligacijskega, intervju vidijo kot del terapevtskega postopka in skozi (pogosto neprijetna) vprašanja se običajno pretolčemo sproščeno.

-Delavnice kreativnega pisanja si vodila tudi v zaporu na Igu. Zdaj to počneš skupaj z azilanti, begunci. Pomagaš torej tistim, ki so pogosto razumljeni kot rob družbe, so kriminalizirani, … Kako gledaš na to?

Da, običajno, pravzaprav pogosto je med marginalnimi skupinami veliko kreativnih ljudi, le da niso imeli možnosti tega v življenju izrazit. Če omenim obsojence, kreativni ali ne, so že z izrekom kazni marginalizirani, tretirani kot disocialne osebnosti (najraje se  jim pripiše psihoperaatijo ali sociopatijo), če pa se malce ozremo okoli, izostrimo pogled v smeri svetovnih političnih srenj, politike nasploh,  nam bo slika jasna, sprevideli bomo, kje je potrebno pravzaprav iskati disocialnost. In jo končno začeti kaznovati.  Veliko obsojencev, ki so se že v mladosti  soočili s kriminalnimi dejanji so žrtve v prvi vrsti disfunkcij primarne družine, ravno tako pa tudi socialnega okolja, ki zapoveda zakone ulice, saj v večini prihajajo iz dna družbe. A kreativni so, večina, moja izkušnja z njimi ima posebno mesto v mojem spominu, saj smo bili tek pred tem, da izdamo knjižno zbirko in zaporniški časnik. A praviloma se pri tako rahločutnih zadevah zatakne v sistemskem smislu. Tako da je ostalo le na ambiciji. A nekoč bomo brali to odlično, ne,  izjemno zaporniško poezijo, boš videla J   


-V pogovoru za Ono si na vprašanje, kakšni so posamezniki po vrnitvi iz zapora, odgovorila da »drugačni, zagrenjeni, distancirani, zadržani«. Kakšni so posamezniki po tem, ko zapustijo azilni dom?

Ko ga zapustijo in gredo na psihoterapijo so odlično razpoloženi  Ko se vračajo s terapije, recimo temu zadovoljni, a zamišljeni, tuhtajo, kaj smo odkrili, popravili, vsekakor so boljši, jim je lažje, kar pa je najbolj pomembno, se lahko istovetijo z ostalimi, saj vse nas pestijo enake težave, duševne stiske, to je pač v človeški naravi, a duševno zdravje je pravzaprav dobro počutje, če nam v tem stanju  uspe biti in ostati vsaj uro na dan, smo tistega dne definitivno zmagali. Tako se počutijo, kot del družbe, v kateri so se, na žalost, zaradi zgrešenih ambicij nove liberalistične politike bili prisiljeni zgoditi. So krasni ljudje,  z izjemnimi  potenciali, z veliko notranjo močjo in trdno voljo, ki jo večina državljanov ne premore, in ne zdi se, je res, strašna izkušnja zlorabe, zlorabljanja, diskriminiranja te ljudi dela močnejše. So za primer. 


-Ko opazuješ, kako se Evropa odziva na begunce, kaj si ob tem misliš?


No, plaz se je sprožil in begunski val bo rasel,  temu uporu prikimavam, torej, bo rasel, osebno upam, do te mere, da bo zganil kreatorje (ne kreativce!) političnih trendov zahodne družbe, ki so torej avtorji strategij, ki so sprožili pričajoče dogodke. Upam, da bo ustavil farizejsko ambicijo politike, in se bo na površje dvignilo neizgovorjeno, a vsem blizu vprašanje – zakaj ti ljudje morajo zapuščati svoje domove? Gotovo ne zaradi ponižanj, ki jim jih ponuja zahodna družba. Odgovor poznamo vsi, torej kot sem nekoč rekla, globalizacija je pošast, ki je na tem planetu do sedaj ni bilo, rojeva otroke, da bij potem lahko požrla. A ti otroci so sjajni, vse vedo,razmišljajo bistro in pošteno, predvsem o tem, zakaj so se osredotočili ravno na zahodno družbo, na EU.Konec koncev, saj jim več ničesar ne moremo vzeti, dostojanstva pa sploh ne, saj takšnega v naši družbi niti ne poznamo.  Morda pa bi bilo dobro, da bi se aktivno državljanstvo zorganiziralo, in naredilo projekt v smislu ene velike močne  fregate, na to varno  ladjevje pa vkrcali ubežnike in jih usmerili v, denimo, ZDA! Bodo že vedeli zakaj.


Ni komentarjev:

Objavite komentar