20. jan. 2012

Recenzija: Lugovo kopje - Igor Bratož

Igor Bratož, Delo, Književni listi, 24. feb. 2010


Zuzanna G. Krasko začenja svoje novo delo tako rekoč standardno, v slogu svojega doslejšnjega proznega opusa, takoj na prvih straneh in v prvem prizoru je jasno, da se je namenila tudi tokrat loviti vsakršne odbleske v nekakšno miselno paralizo ujetih posameznikov, ki se poskušajo na vse načine izviti iz primeža svojega vsaj zapletenega, če ne že kar zavoženega življenja, znova odkriti spontanost in avtentičnost in kar je še podobnih velikih eksistencialij. Pri tem bi, poučeni od prejšnjih avtoričinih zgodb, lahko pričakovali umerjeno dozo ironičnosti, presenetljive, enigmatične zgodbene zasuke in netipične slogovne prijeme.
Tokrat je drugače, analiza življenja v glavi, kakršno dopuščajo protagonisti zgodb z naslovom Lugovo kopje, je kirurška in rokovnjaška hkrati, pripoved barvata tako humorno kot trpka intoniranost …
… Kraskova »izrisuje ujetost, strahove, pogum, up in brezup, navsezadnje pa ravnodušje v vdanost - v neusmiljenost eksistence«, a tisto, kar je ključno in je glede na njeno prejšnje pisanje novost, je presvetlitev zločinskosti, po njenih besedah zločin »kot strašljiv odmev bedi nad človekovim bivanjem že od njegovih začetkov«, in je po svoji naravi tak, da se s slehernikom »nenehno v stiku, kajti zločin razume ogorčenje, sovraštvo , krivico in maščevanje«. In za take zadeve v Lugovem kopju tudi res gre, na začetku postavi Kraskova na oder mačota, ki se tak le zdi, v resnici pa je na videz nerazrešljivo ujet v vzorce in neplodno premišljevanje, kako zdrsniti onkraj njih, a nič mu ne pomaga, ne vaje v samonadzorovanju ne kaj drugega, prestopi na temno stran in potem je kar je – sledi namreč zaporniški bluz, ki pa spet ne postreže s kakim odrešilnim odvodom.
Kraskova je v roman kot v lično črno škatlo zaprla neznansko množico negativnih energij, dodala še zvrhano mero trpljenja in potem le še opazuje, kako eksperiment poteka…
… Res, nikakor ni odveč njen moto, ki omenja »smeh, ki para srce…«, z njim izkriči veliko več, kot bi zmoglo povedati »navadno«, čisto žanrsko besedilo. Lugovo kopje je knjiga, ki o slehernikovi duši in njenih večnih šibkostih pove hudo zanimivo in gladko berljivo zgodbo.

Ni komentarjev:

Objavite komentar